När porrfilmen kom till Sverige, en het historia...

När porrfilmen kom till Sverige, en het historia...

När porrfilmen kom till Sverige.

 

Porren har existerat i olika former under mycket lång tid. Som erotik har den frekventerat konst, litteratur och musik genom århundradena.

 

När videofilm som företeelse exploderade i början av 80-talet, mycket tack vare den allmänna debatten om videovåld och videofilmens påverkan på våra unga, fanns redan en ganska omfattande porrvideomarknad som då gått lite under radarn just på grund av bristen på debatt kring ämnet.

 

När satelitkanalerna kom runt 1987 trodde de flesta att film som format skulle dö ut inom kort. Detta visade sig totalt felaktigt och de båda formaten kunde samexistera bredvid varandra.

 

Det gamla svenska filmbolaget Europa Film, som senare avvecklades och togs över av SF i mitten av 1980-talet, försökte i smyg på sig en porrvideolansering. Våren 1979 öppnade man en postbox under namnet Motion Video.

 

Sedan 1974 hade man byggt upp en videokopieringsavdelning som nattetid användes för att kopiera porrklassiker som tex Långt ner i halsen, Djävulen i Miss Jones med flera.

 

En dag skrev den Centerpartistiske riksdagmannen P-O Sundman (då ordförande i Videogramutredningen) en kritisk debattartikel i Dagens Nyheter där han gick till hårt angrepp mot Europa Film. Bolaget fick då kalla fötter och backade från sin porrfilmssatsning.

 

I takt med att porren tog steget in i var mans och kvinnas hem började de klassiska specialbiograferna börja stänga igen sina verksamheter. I Stockholm fanns tex biograf Fenix, Hollywood i gamla Klara och London på Bryggargatan mfl.

 

Porrbiograferna hade på 1960-talet haft ett mycket varierat utbud där vanliga journalfilmer varvades med porr och tecknat. Ofta visade man de alltmer vågade filmerna från de svenska bolagen Nordsjöfilm och Vikafilm, med Eugen Vöhrmann som upphovsman.

 

Dessa filmer är idag hett eftertraktade som samlarobjekt och filmfantasterna på Klubb Super 8 Video har givit ut ett antal nyutgåvor av dessa kultrullar. Ett par av de kända filmerna är Lajla vaknar och Lajla badar med Leena Skoog.

 

En annan energisk producent av erotisk film på biograftiden var Rolf Magnusson med sitt bolag Panorama Film. De skapade bland andra den uppmärksammade kultfilmen ”Mums för män” med Anita Hansson men även många fler.

Men när suger efter porr på biograf minskade försvann också marknaden för dessa producenter. Porren var nu etablerad i den privata sfären och mer eller mindre försvann ur offentligheten.

 

1971 avskaffades den särskilda lagstiftningen om ”sårande av tukt och sedlighet” och porren blev i praktiken helt fri från 1972.

Men redan 1969 hade filmen Kärlekens språk premiär. Filmen är en erotisk dokumentär av Torgny Wickman med Sten Hegeler och Kim Anderzon.

Det var den allra första filmen i Sverige som visade äkta samlagsscener och allt backades upp med pedagogiska förklaringar av producenten Inge Ivarsson.

 

Ambitionen med filmen var att den skulle uppfattas som en upplysningsfilm och därmed godkännas av censuren. Taktiken fungerade och filmen blev en stor succé.

 

Videobranschens statistik visar att året 1988 blev ett rekordår. Svenska folket spenderade 1,7 miljarder kronor på att hyra videofilm. Det var även under detta år som köpfilmsmarknaden tog fart på riktigt. Priset på en köpfilm kunde vid den här tiden ligga på runt 800 kronor för en film.

 

När porrfilmen utvecklades på videomarknaden under 80-talet skulle många nya aktörer dyka upp som skulle få en framtida särskild plats som legender inom adult industry på olika sätt. Exempel på kända namn är Seka, Vanessa Del Rio, Hyapatia Lee, Amber Lynn, Ginger Lynn, Porsche Lynn, Traci lords, Nikki Charm, Raven mfl.

 

Även manliga aktörer har gjort stora avtryck i porrhistorien. Vem minns inte legenden John Holmes (Som förtjänar ett eget blogginlägg), Peter North eller Harry Reemes.

 

Något många missat är dock att hårdingen Sylvester Stallone inledde sin filmkarriär 1970 med porrfilmen ”Den Italienska Hingsten (Italian Stallion)” hos Imperial Home Video.

 

Under 80-talet blev porrfilm mer och mer rumsrent och flera kändisar var inne och nosade på ämnet. Britt Ekland presenterade, i den engelska videoserien Electric Blue, porrfilmer under tiden hon var naken.

 

I slutet av 1980-talet gav sig självaste SVT in på erotikens bana. Fredagen den 8:e april 1988 inledde Malena Ivarsson en serie i TV2, ”Fräcka fredag”. Ett antal fredagar under april och maj sändes serien från 22.00-23.30.

Första gästen chockade många TV-tittare, Italienska legendaren Ilona Staller, mer känd som Cicciolina!

Cicciolina tillhör de mest verkliga veteranerna i branschen och hennes filmer är ofta extremt perversa. Samma år som framträdandet på SVT utkom filmen ”Cicciolina och hästen” på postorder.

 

Mot slutet av 1980-talet utvecklades en ny typ av porrvideos, den svenska amatörfilmen! 1989 utkom Aktuell Rapport video 1 som inledde en lång och välgjord serie med svenska amatörer. Här fick alla vara med! Unga som gamla, erfarna och oerfarna.

 

Trenden med svenska amatörfilmer har fortsatt, Här på Swerotica.se är de mest efterfrågade filmerna producerade av antingen Mike Beck eller Mike Fischer eller både och. Svenska amatörfilmer, sk Svenssonsex är ett oerhört hett samlarområde.

 

Samma gäller intresset för våra erotiska Vintagetidningar. Aktuell Rapport, Fib Aktuellt, Dax Privat, Censur Magasin, Lektyr och Cats mfl efterfrågas ofta för sitt stora amatörinnehåll samt sina fantastiska reportage och inblick bakom kameran på porrfilmsproduktioner.

 

Vår svenska porrhistoria har en egen särställning i synen på sex och pornografi i världen. Begreppet "Den svenska synden" är ett världsomspännande begrepp och nästan lite av ett mytologiskt begrepp.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.